Interpellation angående barnfattigdomen i kommunen.
Med anledning av Rädda Barnens Barnfattigdomsrapport 2010 vill Vänsterpartiet i Emmaboda ställa en Interpellation till socialnämndens ordförande Stig-Ove Andersson angående åtgärder för att hjälpa dessa utsatta familjer.
Barnfattigdomen ökar och enligt rapporten lever 220 000 barn i fattiga hem. Det är mer än vart tionde barn eller 11,5 procent av alla barn i Sverige. Ett antal av dessa utsatta barn bor med sina familjer här i vår kommun.
Nu är sommaren är här och den borde innebära en härlig tid av lek och aktiviteter för alla barn och när hösten kommer en ny skolstart med gemenskap med andra barn och förväntningar inför det nya läsåret. Men så är det alltså inte för alla barn. För dessa barn som lever under fattigdomsgränsen blir situationen extra besvärlig. Skolstarten innebär ofta att många barn ställs inför frågan vad man gjort över sommaren och för barn, vars familjer inte haft råd att resa eller besöka olika evenemang och aktiviteter blir utanförskapet extra tydligt.
Även skolstarten innebär extra kostnader för skol- och idrottskläder, skolväskor, cykel och mycket mera. För en redan utsatt familj är detta kännbara kostnader.
Barnfattigdomen handlar inte om rätten till en ny Iphone eller dyra märkesjeans. Det handlar om barn som stängs ute från fotbollsträning för att skorna är för dyra, barn som inte kan följa med på skolresan eller ens äta sig mätta hemma.
För den som är intresserad finns hela rapporten finns att läsa på: http://www.rb.se/SiteCollectionDocuments/Rapporter/Svenska%20rapporter/Barnfattigdom_2011.pdf
Med bakgrund av ovanstående vill därför vänsterpartiet i Emmaboda ha svar på följande frågor ifrån kommunen.
Fråga 1: Har Emmaboda kommun undersökt hur många barn i kommunen som lever under den fattigdomsgräns som Rädda barnen anger i sin rapport?
Fråga 2: Finns det någon planering för hur kommunen avser att hjälpa dessa barn och deras familjer?
Fråga 3: Finns det några extramedel avsatta för att stödja denna nya grupp som tvingas leva under fattigdomsgränsen?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar